Kundalini Yoga

Kundalini yoga is als het ware de oeryoga van alle yoga’s. De andere bekende yoga’s zijn afgeleid van deze eeuwenoude kundalini yoga. De yoga werkt via ons lichaam door op alle lagen van ons zijn. De bewustwording en het voelen van wat er in het lichaam gebeurt tijdens de beoefening is een belangrijk element van deze vorm van yoga, en brengt ons steeds meer in verbinding met onze eigen essentie. Meditaties en mantra’s helpen de energie verhogen en maken ons bewust van onze eigen ik als onderdeel van het universele geheel.

Een greep uit de effecten van Kundalini yoga:

  • helpt stevige grond onder de voeten te houden in pittige tijden
  • geeft het lichaam stevigheid en souplesse
  • versterkt het immuunsysteem en zelfhelend vermogen van het lichaam
  • brengt alle wervels ten opzichte van elkaar in beweging, waardoor de rug zich beetje bij beetje kan ontspannen en zijn oorspronkelijke balans kan vinden
  • stimuleert de energiedoorstroming in je lichaam. Bij blokkades ontstaat weer beweging, de doorbloeding in het hele lichaam wordt versterkt, de zenuwuiteinden worden gestimuleerd, en ons lichaam komt langzaam weer in contact met zijn oorspronkelijke ontspannen staat.
  • versterkt onze verbinding met onze lichaamssignalen, ons invoelend vermogen, en onze intuïtie
  • versterkt het concentratievermogen en de mentale flexibiliteit
This image has an empty alt attribute; its file name is infinity-flower-01-1024x1024.png

Wat is yoga?

Verlangen we niet allemaal naar een gelukkig en gezond leven, liefst in verbondenheid? In de menselijke zoektocht hiernaar ligt de oorsprong van yoga. Oorspronkelijk komt het woord ‘yoga’ van het Sanskrit woord ‘jugit’, dat ‘samenbrengen’ of ‘verenigen’ betekent. Yoga gaat over het bewust worden van onze verbondenheid met onszelf, elkaar en het grote geheel.

In het dagelijks leven worden we regelmatig geconfronteerd met onze patronen en belemmeringen. Volgens de yoga zijn we echter veel meer dan dat. De oefeningen die we doen helpen dan ook het bewustzijn achter deze patronen wakker te maken, en brengen ons in contact met onze ware zelf. Op deze manier helpt yoga ons in het dagelijks leven dicht bij onszelf te blijven, en onze keuzes hiernaar te vormen.

This image has an empty alt attribute; its file name is infinity-flower-01-1024x1024.png

Wat is Kundalini Yoga?

Kundalini yoga kan gezien worden als een apk van lichaam, geest, en ziel. Binnen deze vorm van yoga zijn er oefeningenseries die fysiek uitdagend zijn, een meditatie bevatten, waarin mantra’s gezongen worden en ademhaling de leidraad is.

Kundalini yoga helpt op een natuurlijke manier jezelf te ontvouwen, en aan je blokkades voorbij te gaan. De technieken zorgen voor een goede gezondheid op al de drie facetten -lichaam, geest en ziel- die als voertuigen van ons bewustzijn gezien kunnen worden.

Het lichaam is een complex voertuig met een kliersysteem, bloedcirculatie, een ademhalingssysteem, enzovoort. Dit complexe geheel heeft onderhoud nodig; schoonmaken, zorg, opnieuw afstellen. De staat van je lichaam heeft invloed op je algehele capaciteiten en ervaringen. De geest, of het verstand, kleurt je ervaringen in het leven. Hoe jij je voelt, wat je ziet, wordt bepaald en gefilterd door de geest. Het stuurt je handelingen en emoties. Door training van de geest, door openheid en expansie, kun je je bewustzijn openen, en je ervaringen de positieve kant op sturen. De ziel is als de brandstof in een olielamp. Zonder een relatie tot de ziel kan er geen leven bestaan. Er zijn verschillende betekenissen van ziel, maar er is één facet dat altijd terugkomt, namelijk de flow van kosmische energie. Het in contact komen met deze energie vergt oefening, waarmee je leert afstemmen op je eigen bestemming.

Kundalini yoga is een wetenschap die oefeningen en technieken biedt om jouw diepste levensenergie in beweging te brengen. Hier horen uitdagingen bij, maar als het lukt de mind te trainen, het lichaam in goeie gezondheid te houden, en de verbinding met de ziel te leggen helpt Kundalini je te surfen op de golven van het leven.

This image has an empty alt attribute; its file name is infinity-flower-01-1024x1024.png

Waarom Kundalini Yoga t.o.v. andere vormen van yoga?

De oorsprong en intentie van de verschillende soorten yoga zijn hetzelfde. De oorsprong van yoga ligt in de menselijke ervaring, in de zoektocht naar een gezond, gelukkig, en spiritueel leven. Er wordt gezegd dat de eerste oefeningen en technieken in yoga al zo’n 40.000 jaar geleden vorm gekregen hebben. Alle soorten yoga richten zich op het stimuleren en reguleren van de menselijke energie, de essentie van bewustzijn, van kundalini. Bij de eerste ontwikkelingen hoorden oefeningen op mentaal, fysiek, en intellectueel niveau. Door de tijd heen is de yoga opgedeeld in verschillende richtingen die voor individuen passend waren. Bij de één ligt de focus op meditatie, waar bij de andere het fysieke aspect naar voren komt.

Het verschil van kundalini yoga ten opzichte van de andere soorten yoga is dat kundalini yoga nog altijd al die verschillende facetten integreert, en in die zin het dichtst bij de basis staat. Binnen kundalini yoga zijn er oefeningenseries die fysiek uitdagend zijn, een meditatie bevatten, waarin mantra’s gezongen worden en ademhaling de leidraad is. Door deze combinatie vormt kundalini yoga als het ware de snelweg naar een hoger bewustzijn.

This image has an empty alt attribute; its file name is infinity-flower-01-1024x1024.png

Wat is die Kundalini Energie?

De kundalini energie ligt opgerold in de onderbuik. Deze energie kan geactiveerd worden door prana (levensenergie) en apana (afvoerende energie) samen te brengen. Met kundalini oefening kunnen we deze energieën samenbrengen en omhoog laten stromen door het centrale zenuwstelsel.

Door deze stroom van energie worden alle kliercentra gestimuleerd en wordt ons hormoonsysteem in balans gebracht. Met een herstelde hormoonbalans krijgen tegelijk al onze andere systemen een reset en wordt ons lichaam langzaam teruggebracht naar zijn natuurlijke staat.

Kundalini wordt ook wel de zenuw van de ziel genoemd, die door de activering en stroming van de kundalini energie wakker wordt. Als deze ontwaakt, kun je je opgebouwde patronen doorzien, en leven naar jouw ware natuur.

This image has an empty alt attribute; its file name is infinity-flower-01-1024x1024.png