Lesopbouw

De les is meestal opgedeeld in vaste segmenten:  de openingsmantra, een pranayama oefening en/of een warming-up, een kriya, een ontspanning en/of meditatie, en de afsluitende mantra.

Openingsmantra

We beginnen de les altijd met het zingen van de mantra Ong Namo Guru Dev Namo. Een vast moment om alles waar we mee bezig waren los te laten en ons te verbinden met onze innerlijke wijsheid.

Pranayama en warming-up

Een pranayama is een ademhalingsoefening, waarmee we voelen hoe ons lichaam eraan toe is. Met deze oefeningen wordt het energiesysteem in beweging gebracht en kunnen de oefeningen die volgen beter hun doorwerking hebben op het lichaam.  

De warming-up zorgt voor activatie van het gehele lichaamssysteem, zodat we de kriya soepeler en met meer aandacht kunnen beginnen.

Kriya

Een kriya is een vaste serie oefeningen gericht op een specifiek effect of specifieke ontspanning. Onderwerpen waar een kriya op uitgekozen kan worden variëren sterk, zo zijn er kriya’s voor bijvoorbeeld de dikke darm, fysieke kracht, versterking van het elektromagnetisch veld, een heldere mind, of je verbinding met de oneindigheid.

Meditatie

Soms zit meditatie al in de oefeningenserie, maar ook kan een passende specifieke meditatie aan de les toegevoegd worden. De meditatie kan in stilte plaatsvinden, of werken met ritmische mantra’s of armbewegingen.

Ontspanning

Vrijwel altijd sluiten we de les af met een ontspanning. De ontspanning zorgt ervoor dat het effect van de oefeningen nog even goed door kan werken.

Afsluiting

De les wordt afgesloten met het zingen van de mantra Sat Nam. Net als bij de startmantra vormt deze mantra een afbakening tussen de yogales en de drukte van het dagelijkse leven.

Als de les helemaal afgerond is, is er een kop thee voor wie wil.

This image has an empty alt attribute; its file name is infinity-flower-01-1024x1024.png