Saraswati

Saraswati is vanuit het Hindoeïsme één van de godinnen van de drie-éénheid Saraswati, Lakshmi en Parvati, die alle drie de drie-eenheid van Brahma, Vishnu en Shiva (de schepper, de bewaarder, en de vernietiger) helpen.

Saraswati heeft vanuit het Sanskriet een brede betekenis en betekent onder andere ‘zij die wateren bezit’, verwijzend naar de helende en reinigende krachten van overvloedig en stromend water. In de latere geschriften transformeert dit – in lijn met de gelaagde betekenis vanuit het Sanskriet – naar ‘dat wat reinigt’, ‘spraak dat reinigt’ en ‘kennis die reinigt’, en uiteindelijk naar een godin die eigenlijk alles belichaamt dat een reinigende -purifying- werking heeft op de essentie en zelf van een persoon. (Denk aan wijsheid, creativiteit, kunst, kennis, retoriek, natuur etc.).

Vanuit deze achtergrond is Saraswati de godin van de wijsheid, kennis en kunsten. Zij wordt gezien als de rivier van het bewustzijn die creatie tot leven brengt, als de godin van de eerste ochtendstralen, die helderheid brengt na een donkere periode.

Welkom bij Saraswati!