Naar binnen keren in tijden van corona

De meesten weten het al: de yoga-lessen van maandag zijn gecancelled. Uit China en Italië komen geluiden over de besmettelijkheid van het Corona-virus. Geen handen wassen en desinfectiemiddel is niet meer voldoende. Er is nog één advies: blijf thuis, knip de sociale lijntjes even door, zodat die piek voorkomen kan worden, en de gezondheidszorg hier over langere tijd meer aandacht aan kan geven.

Italië op slot, Spanje op slot, Frankrijk op slot, in Oostenrijk samenkomen met maximaal 5 mensen. Wat de regering hier ook zegt, misschien moeten we onszelf ook maar even op slot zetten. Althans, op slot van de buitenwereld.

Het alternatief? Naar binnen keren. Hoeveel van de huidige maatschappij is er niet gericht op afspraken nakomen, werk afkrijgen, voor vakantie snel op reis en zoveel mogelijk dingen zien. En die sociale afspraken mogen er natuurlijk niet bij in schieten. Stress, al dan niet bewust, en geen moment om ofwel even gewoon samen te zijn met je gezin, ofwel even te reflecteren: waar sta ik eigenlijk, wat doet het eigenlijk met me om van afspraak naar afspraak of van deadline naar deadline te rennen?

Stel je voor, opeens wordt de wereld platgelegd, zomaar een moment om uit de trein te stappen… Geen druk meer van werk, geen afleiding van borrels of vakantieoorden, maar alleen maar thuis zijn, met je eigen tijd. Minder verkeer, minder dampende fabrieken, zelfs minder keus in de supermarkt… Voel die ruimte eens… die ruimte voor jezelf, die ruimte voor samenzijn met je gezin, voor rustig koken, eindelijk dat klusje afmaken, dat boek, dat spelletje, samen een filmpje kijken… voel je lijf eens? Misschien zijn er wat stuiptrekkingen om mee te beginnen, dit zijn we niet meer gewend! Maar wat gebeurt er dan?

Lieve mensen, voel de ruimte, blijf gezond, en laten we open staan voor wat er komt.

En daarnaast natuurlijk alle goeie energie naar hen die wel op een ernstige manier door corona geraakt zijn. Laten we door thuis te blijven proberen de grotere scenario’s in te dammen, en ruimte te hebben voor net dat andere stukje van het leven.

Sat Nam 🙏🍀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *